Unge mestere får oppleve toppseiling

​FARTSFEST: Det blir fartsfest i Risør de kommende dagene og seks unge seilere får anledning til å bli med og oppleve den. [Foto: Ian Roman]

Morten Jensen
25.07.2018
Flere av sommerens unge mestere får oppleve seiling på toppnivå når de får et såkalt «hot seat» om bord hos noen av verdens beste match-seilere i Match Cup Norway i Risør.

​Fra og med torsdag (26. juli) kommer World Match Racing Tour til Risør med sine M32-katamaraner for å seile Match Cup Norway. 12 av verdens beste match-seilere skal seile den andre runden i verdenscupen i match-seiling, og i hver av katamaranene er det et «hot seat» – en passasjerplass om bord der utvalgte rett og slett kan få bli med om bord på hele seilasen.

Seks unge norske seilere vil få denne unike muligheten til å oppleve moderne toppseiling på nært hold, noe som trolig vil bli en fartsfylt opplevelse for livet. Det er varslet gode vindforhold i Risør de kommende dagene.

De seks utvalgte er:

  • Mathias Berthet, verdensmester i 29er
  • Alexander Franks-Penty, verdensmester i 29er
  • Nora Edland, verdensmester i 29er
  • Nicolai Jacobsen, europamester i Waszp
  • Alexander Ringstad, beste junior i EM for Moth
  • Mathilde Robertstad, sølv i EM i Optimist 

Blant de 12 lagene er det et norsk. Petter Mørland Pedersen og Christian Løken har fått et wild card til å delta, og de har valgt å ta med seg tvillingene Mads og Tomas Mathisen fra Risør som til daglig seiler 49er og som i helgen var med og vant seilsportsligaens eliteserie for Risør Seilforening. Denne kvartetten skal forsøke seg mot 11 av verdens mest skapskodde match- og M32-seilere.

Den første runden i verdenscupen, som foregikk i Marstrand, ble vunnet av franskmannen Yann Guichard, som ved siden av match-seiling også satser på rekordseilaser jorden rundt i en 130 fots trimaran.

Blant de andre deltagerne er de to siste års verdensmestre, Phil Robertson, New Zealand og Torvar Mirsky, Australia, samt briten Ian Williams, som vant den skandiviske serien i de samme M32-katamaranene i Risør i 2017. 

– Williams lovpriser den pittoreske sørlandsbyen og fremhever de glimrende seilerforholdene i Risør, sier Mikkel Thommessen, som er kommunikasjonsansvarlig for arrangementet i Risør. 

På deltagerlisten er også danske Jonas Warrer, olympisk mester i 49er fra 2008 og et kobbel svensker anført av Nicklas Dackhammar, som ble nummer tre i Marstrand.

Det blir noe å bryne seg på for de norske deltagerne – og virkelig noe å oppleve for de unge seilerne i «hot seats».