Uffe Tomasgaard i VM-medaljekamp

​I MEDALJEKAMP: Uffe Tomasgaard ligger på 5. plass i junior-VM i Laser Radial og er med i medaljekampen [Foto: Jesus Renedo]

Morten Jensen
22.08.2018
Norske seilere har vunnet flere internasjonal medaljer i år, og i Laser Radial Youth World Championship kan det bli mer.

​Etter to dagers seiling ligger Uffe Tomasgaard fra Drøbaksund på en femteplass – kun tre poeng fra têtposisjonen som innehas av italieneren Francesco Viel. Fire seilaser er seilt – de to første i mye vind og de to neste i lite og skiftende vind. Med 3. og 6. plass første dag og 2. og 13. plass annen dag har Uffe vist at han mestrer de fleste forhold.

Hele 269 seilere deltar i gutteklassen, som er inndelt i fire heat med snaue 70 seilere i hvert. I dag seiles ytterligere to seilaser, og med det er den innledende kvalifiseringen ferdig og deltagerne vil deretter bli delt inn i gull-, sølv- og bronse-felt etter plasseringen de har etter dagens seilaser.

Syv norske gutter

Uffe Tomasgaard er ingen enslig, norsk svale i Kiel, der mesterskapet finner sted. 12 norske seilere deltar, og det er flere enn Uffe som ser ut til å kunne komme i det gjeveste gull-feltet i siste halvdel av mesterskapet, om avsluttes lørdag 25. august.

Olai Hagland fra Stavanger har de tellende plasseringene 12, 9 og 3 i tillegg til en seilas han av uvisse grunner ikke startet i. Den kan han stryke, noe som gir ham en sterk 22. plass sammenlagt blant de 269 seilerne. Også Christoffer Sørlie fra Fredrikstad, som likte seg best første dag da det blåste, og Fredrik Andresen fra Bundefjorden ligger an til å komme i gullfeltet om de holder koken i dagens to seilaser. De ligger på henholdsvis 38. og 55. plass.

I tillegg deltar Thomas Frigstad fra Lillesand (nr. 99), Henrik Kaastad Ørjavik, KNS (106) og August Hanevik fra Stavanger (152).

Fen norske jenter

I jenteklassen er det Amalie Wang fra KNS som bærer den norske fanen høyest og ligger på 26. plass sammenlagt. Hun trivdes beviselig best i gårsdagens lette vind med 4. og 6. plass, mot 31. og 39. plass under de friskere forholdene første dag.

– I dag var det om å gjøre å ha god fart, komme fri og kunne utnytte de mange vindskiftene på banen, var det flere av de beste seilerne som uttalte i en pressemelding fra den tyske arrangøren.

Guro Gjesdal fra Stavanger ligger to plasser bak Amalie, og også hun hadde sin beste dag i går med 9. og 8. plass mot 24. og 31. plass dagen før. Amalie og Guro ligger i posisjon til å kunne komme til gullfeltet.

Oda Skeide fra KNS ligger med sin 39. plass på vippen. I jenteklassen deltar det 96 seilere, hvilket betyr at hvert av finalefeltene vil bestå av 32 seilere.

KNS-seilerne Martine Bjørve Thuen og Hannah Sofie Kjellevold ligger på henholdsvis 53. og 73. plass.

Ialt deltar det 365 seilere fra 44 nasjoner i Laser Radial Youth World Championship der altså Uffe Tomasgaard er med og kjemper om en ny norsk medalje i en sesong som har vært en av de beste i nyere tid sett med norske øyne.