Sterk norsk åpning på Mallorca

​FØRST: Hermann Tomasgaard innledet regattaen på Mallorca med å komme i mål foran alle de andre i feltet. [Foto: Morten Jensen]

Morten Jensen
02.04.2019
To seire og to annenplasser ble status for de norske seilerne etter første dag på Mallorca, og Hermann Tomasgaard topper Laser-listen.

​Norge deltar blant hele 186 seilere med en eneste Laser Standard-seiler på Mallorca. Norge er med andre ord en miniputt-nasjon i den internasjonale seilerverdenen, noe som forteller litt om de prestasjonene Hermann Tomasgaard (KNS) legger for dagen for tiden.  Hermann viste at seieren under verdenscupen i MIami ikke var noen tilfeldighet, og dokumenterte det med 1. og 2. plass i sitt innledningsheat under lette og skiftende forhold i Palma-bukten. 

Med det leder han Laser-klassen sammenlagt.

49er FX

Helene Næss og Marie Rønningen (Tønsberg) fulgte opp kontoen for seiersskudd i et rekordstort 49er FX-felt med å komme først i mål i en av deres tre seilaser. Hele 66 49er FX fordelt på to innledningsfelt deltar, og med 10. og 13. plass i tillegg til seieren ligger de to på 12. plass sammenlagt. 

Finnjolle

Anders Pedersen (Drøbaksund) startet godt i den første seilasen, men ble deretter sammen med flere andre favoritter lurt av et stor vindskift. Det resulterte i en 16. plass. I den andre starten stemte både starten og vindskiftene, og da ble Anders nummer to. Det gir ham en 18. plass sammenlagt. Finnjolleklassen teller hele 86 seilere og er for en sjelden gang delt i to felt.

Laser Radial

Line Flem Høst (KNS) og Caroline Rosmo (Bundefjorden) er norske deltagere i Laser Radilal – en klasse som til sammen teller 118 seilere, og etter første dag har de to inntatt henholdsvis en 13. og en 30. plass.  Line kunne notere seg for en 5. og 14. plass, mens Caroline fikk en 11. og en 28. plass. Klassen er delt i to felt.

Nacra 17

De to Nacra-lagene Norge deltar med, viste begge solid internasjonal fremgang. Den foilende Nacra 17 er en svært teknisk krevende klasse å seile, og utslagene blir store etter hvor godt man mestrer foilingen. Og i den beskjedne vinden Palma-bukten bød på, var det ekstra krevende og det var lett å ramle ned fra «styltene» og tape fart. 

Nicholas Fadler Martinsen og Martine Steller Mortensen viste at de er kommet et godt stykke videre i løpet av vinteren, og ligger på 23. plass etter 8., 16. og 11. plass. For Tiril Bue og Mathias Mollatt er regattaen i Palma deres første ordentlige sammen i et internasjonalt felt. Klassen telle 59 seilere, og med serien 11-20-16 ligger de på en svært oppløftende 33. plass sammenlagt i debuten.

Olympiatoppen på plass

Seilasene fortsetter i dag med innledende seilaser, og vil etter all sannsynlighet bli inndelt i gull- og sølv-felt før morgendagens seilaser. Så langt ser alle de norske seilerne ut til å kunne ende i gullfeltene, noe som i så fall vil være en dokumentasjon på fremgang på bred front,.

De norske seilerne og trenerne følges på Mallorca av et team fra Olympiatoppen, som både bistår og observerer hvordan den norske seilerlandslaget jobber.

Resultater