Skjebne-regatta for Anders Pedersen

​EM I FINNJOLLE: Anders Pedersen ser frem til EM i Finnjolle der det skal kjempes om fire OL-plasser. [FOTO: Morten Jensen]

Morten Jensen
06.05.2019
13. mai starter EM i Finnjolle. I potten ligger fire OL-plasser til Tokyo. En av dem bør Anders Pedersen kapre.

​19 nasjoner får lov til å delta i OL i Finnjolle i 2020, og hver nasjon kan kun delta med én seiler. Under World Sailings VM i Århus i 2018 kvalifiserte åtte nasjoner seg – under europamesterskapet i Athen, som starter 13. mai, vil ytterligere fire OL-plasser bli tildelt. I tillegg skal det seiles om enda en plass fra hvert kontinent i 2020, og den plassen vil for Europas del trolig bli utdelt under verdenscupen i Genova i 2020.

– Planen og det vi har lagt opp hele sesongen etter, er å kapre en av de fire plassene nå i Athen, sier Anders Pedersen.

Mye trening på EM-banen

Han har tilbrakt store deler av vinteren og de siste tre ukene i Athen for å forberede seg til det som for ham vil bli sesongens viktigste regatta. Det har gitt ham mange seiltimer på EM-banen.

– Jeg føler meg trygg på at det skal gå bra i EM med tanke på OL-plassene. Jeg er i god form og under en treningsregatta før EM nylig med mange av mine hardeste konkurrenter, fikk jeg de svarene jeg ønsket meg – til tross for at resultatet ikke var noe å hoppe i taket over. Jeg fikk min andel av tjuvstarter der som ødela på resultatlisten, for å si det sånn.

Anders Pedersen endte på 30. og siste plass.

Han legger til at det er mange land som har forberedt seg veldig godt, og at EM langt fra vil bli noen kjære mor.

– Det blir tøft, sier han.

Nærmere 90 seilere er påmeldt til EM, og det er seilerne fra Brasil, Frankrike, USA, Kroatia, Polen, Estland, Russland, Italia, Spania og Hellas Anders forventer hardest konkurranse fra om de fire OL-plassene.

Liker seg best når det blåser

Under VM i Århus i 2018 ble Anders nummer 13, og foruten de åtte nasjonene som fikk sine OL-plasser der, hadde Anders Kroatia og USA foran seg. Under verdenscupen i Miami ble Anders nummer 10, og da plasserte fem ikke-kvalifiserte nasjoner seg foran ham. På Mallorca ble det nok en 10. plass for Anders, og da hadde den norske seileren tre nasjoner uten OL-plass foran seg; Polen, Hellas og Brasil.

Det blir med andre ord ingen «walk in the park».

Anders Pedersen liker seg best når det blåser – jo mer, desto bedre.

– Jeg føler meg tryggest i alt over åtte knop. Helt lite vind er ikke min favoritt, selv om jeg har tatt store skritt under slike forhold i år.

Under EM er sannsynligheten størst for at det blir sjøbris. Da vil værgudene varte opp med vind og normalt store bølger fra syd. Vindstyrken vil være 12–14 knop – forhold Anders Pedersen trives i. Blir det derimot overskyet og vind fra nord, kan det bli alt mulig – kraftig eller nærmest ingen vind. Yr.no antyder per i dag sol og sydlig frisk vind opp mot 14 knop for den første regattadagen 13. mai.

– Om det ikke blir helt Texas-forhold, men reell seiling under EM, føler jeg meg ganske trygg på at jeg vil være der oppe og kjempe om de beste plassene. Treningen og resultatene så langt har vist det, sier Anders Pedersen.

Harde konkurrenter

Treningsregattaen før EM ble vunnet av verdens ledende Finnjolle-seiler for tiden, ungareren Zsombor Berecz, foran amerikaneren Caleb Paine, som er en av dem Anders skal kjempe mot om de ledige OL-plassene. Likeså vil polakken Piotr Kula bli en hard nøtt å knekke. Han ble nummer tre i treningsregattaen, og var foran Anders både i Miami og på Mallorca. Grekeren Ionannis Mitakis viste også god form og ble nummer fire. Han var foran Anders på Mallorca. 

De tre, Paine, Kula og Mitakis blir kanskje Anders’ aller hardeste konkurrenter i EM. Men han må også se opp for brasilianeren Jorge Zarif, som er ranket som nummer 3 i verden , kroaten Josip Olujik og Jonathan Lobert fra Frankrike. De er ranket som nummer 11 og 12 – Anders ligger på 10. plass på verdensrankingen – og ingen av dem har OL-plass ennå.

Det er nok av konkurrenter….

England, Nederland, New Zealand, Sverige, Argentina, Canada, Tyrkia og Ungarn er allerede kvalifisert for OL.

Fortsetter uansett

Europamesterskapet starter 13. mai. På Norges nasjonaldag, 17. mai, vil det så bli avgjort hvilke 10 seilere som skal seile i medaljefinalen, og på 18. mai skal medaljene deles ut og det vil være klart hvilke nasjoner som kaprer de fire ledige OL-plassene.

Dersom Anders kommer til medaljefinalen og beslaglegger en OL-plass, vil han samtidig ha klart «OL-kravet» om å ha to topp 10-plasseringer i fase 2-delen av den norske OL-uttagningen.

Om Anders Pedersen ikke tar en av OL-plassene, har han en siste sjanse til å komme til OL. Europa har ytterligere en OL-plass, og den vil man etter all sannsynlighet seile om under verdenscupen i Genova i april 2020.

– Glipper plassen i Athen, må jeg bare følge planen vår og gå for Genova i 2020, sier Anders Pedersen, som med seg til Athen har treneren Espen Guttormsen.

Han har ikke tenkt å gi opp selv om det ikke skulle gå veien i Athen.