Norske opp- og nedturer før medal race

Øyvind Bordal
08.08.2018
Onsdag ble en avgjørende dag for flere av OL-klassene under VM i Aarhus. Noen jublet - og noen jublet absolutt ikke. Her en oversikt over de norske seilernes innsats så langt.

Laser Standard

Hermann Tomasgaard har seilt et fantastisk VM i Laser-klassen, og avsluttet med å vinne siste løp i Gold Fleet. Det plasserer ham på en syvendeplass, og han er dermed godt innenfor i medal race-feltet. Det er en prestasjon som vekker oppsikt her i Aarhus, Laser Standard-feltet er mesterskapets største felt og Hermann har lagt et stort antall stjernenavn bak seg. Torsdag seiles siste finaleracene. Lasernes medal race seiles fredag kl. 12.

49er FX
En suksess sett med norske øyne: Ragna og Maia Agerup har hatt et atypisk trenings-forløp opp til VM, med lite FX-seiling og mye seiling i andre klasser, noe de forteller om i en video på Facebook-siden Norwegian Sailing Team. De var blant de beste i feltet under onsdagens tre løp i skiftende vindforhold, og rykket opp på en flott femteplass før torsdagens siste seilaser i Gold Fleet. Hvis det går bra, har de gode sjanser for å være med i medaljekampen, når 49er FX-klassen seiler medal race lørdag kl. 14.40.

Helene Næss og Marie Rønningen har også klart seg bra i det harde feltet, og under vanskelige vindforhold. En jevn og god serie plasserer dem på en foreløbig 13. plass.

Laser Radial
Line Flem Høst startet sensasjonelt bra, og lå en stund som nummer to, etter sin danske treningspartner Anne-Marie Rindom. Onsdagen var imidlertid ikke noen suksess for Line – som så mange andre, slet hun i de lette og skiftende forholdene og endte med tunge poeng: 29. og 56. plass. Heldigvis var det akkurat nok til å redde plassen i medal race. Torsdag seiles de 2 siste finaleracene. Hvis Line klarer å beholde plassen blandt de ti betse er humed når medal race i Laser Radial seiles fredag kl. 14.40.

Finnjolle
Klassen for de store guttene hadde de siste finaleseilasene før medal race onsdag, og Anders Pedersen hadde kniven på strupen: Etter en flott innledning fikk han en dårlig start på Gold Fleet-seilasene tirsdag, og måtte prestere topp-plasseringer onsdag, hvis OL-kvalifikasjon og medal race skulle reddes.

Det gikk ikke. En 38. plass i første løp kostet dyrt. En fin 8. plass i siste løp reddet mye – men ikke helt nok. Anders Pedersen ender VM som nummer 13, og faller dermed utenfor både medal race og OL-kval. Det var tett på, men ikke helt nok.

RS:X
Sebastian Wang-Hansen ligger pt. 19, og er dermed kvalifisert til Gold Fleet. Windsurferne har stadig mye seiling foran seg, med tre løp i finale-gruppene planlagt både torsdag og fredag. Wang-Hansen kan dermed stadig nå medal race, som seiles søndag kl. 14.

Nacra 17
Det er stadig tre seilaser igjen i henholdsvis Gold Fleet og Silver Fleet. De to norske lagene seiler begge i Silver Fleet, og er mest med for å lære i den teknisk krevende, foilende katamaranen. Nicholas Fadler Martinsen/Martine Steller Mortensen er pt. nummer 42, og Tiril Bue/Jeppe Nilsen er 50. Jeppe Nilsen er stand-in for Mathias Mollatt, som er skadet pt. Mathias forteller mer om den situasjonen i en video på Facebook-siden Norwegian Sailing Team.

49er
Tomas og Mads Mathisen er plassert som 74, men det er stadig planlagt tre seilaser torsdag, som kan bringe dem noe høyere på listen. En OL-kvalifikasjon blir det imidlertid ikke på dem denne gangen.