Line Flem Høst fortsatt på pall-plass

​VANT: Helene Næss og Marie Rønningen sto for dagens beste norske plassering ved å vinne dagens 2. seilas i 49er FX. [Foto: Sailing Energy]

Morten Jensen
04.08.2018
Line Flem Høst har fortsatt en hånd om tredjeplassen i Laser Radial under VM i Århus. Og i dag kom også 49er FX-jentene i gang.

​Etter en dag i vestlig vind som var skiftende både i retning og styrke, holder Line Flem Høst fortsatt fast i sin tredjeplass i Laser Radial, og nå er den ikke lenger delt, slik den var etter første dag. 

Hun startet dagen med en 5. plass, mens hun i dagens andre kom godt ned «i limet». Det ble en 27. plass som foreløpig er hennes stryk-seilas. Det betyr at hun har gjort seg selv et hakk mer sårbar, men også hennes største konkurrenter fikk et tilsvarende resultat i en av dagens seilaser, som har vært utfordrende. Ledende Paige Railey fra USA har for ekesempel en 16. plass som hun foreløpig kan stryke.

Klar for gull-feltet

Finnjolleseilerne er med dagens seilaser ferdige med sin kvalifisering. I morgen har de hviledag før de på mandag deles inn i gull-, sølv- og bronsefelt, og med sin 10. plass sammenlagt er Anders Pedersen klar for gullfeltet.

Hermann Tomasgaard åpnet dagens Laser-seilaser godt med en 3. plass, men i den andre måtte han tåle en 16. plass. Det betyr at han nå ligger på en 14. plass sammenlagt etter fire seilaser.

Opp og ned i 49er FX

Dagens beste norske plassering kom i 49er FX-seilernes andre seilas, som ble vunnet av Helene Næss og Marie Rønningen. Seilasen vant de med ganske klar margin, mens de i de to andre av dagens seilaser måtte kjempe lengre bak i feltet. I den første endte de på 13. plass og i dagens tredje og siste seilas ble de nummer 18.

Det gir dem en 12. plass sammenlagt.

Ragna og Maja Agerup ligger plasseringsmessig et hakk bak Tønsberg-jentene på en 29. plass sammenlagt, men poengmessig er det kun 6 poeng som skiller de to norske lagene. 11-9-14 ble serien til tvillingene fra KNS. I dagens andre seilas, som ble vunnet av Helene og Marie, var de tidvis oppe på 3. og 4. plass, noe som gjorde at Norge var den klart dominante nasjonen i den seilasen.

Gode svenske starter

Dagens 49er FX-seilaser kunne følges live på nettet med TV-bilder og dyktige kommentatorer, og sendingen viste med all mulig tydelig at det var vanskelige og skiftende forhold på regattabanen utenfor Århus i dag. Den viste også at de norske FX-seilerne var litt beskjedne i startene, men sendingen viste også at de svenske seilerne derimot hadde svært gode starter. Så gode at kommentatorene mente at de svenske seilerne fulgte en helt spesiell plan i sin startprosedyre og utførelse.

I morgen, søndag, er det brettseilerne som blir fulgt live på TV.

Samler erfaring

Line Flem Høst, Hermann Tomasgaard, Anders Pedersen og de to 49er FX-lagene utgjør spydspissene i det norske laget, men bak dem er det flere unge norske seilere som er med og får verdifull erfaring i konkurranse med verdens aller beste seilere.

Bak Line seiler Caroline Rosmo i Laser Radial. Hun ligger på 73. plass sammenlagt, men glimtet til med en 8. plass i dagens siste seilas. Sigurd Tveit ligger på 137. plass i Laser-klassen, og tvillingene Mads og Tomas Mathisen kom på banen i dag i 49er-klassen og er etter 1. dags seilaser på en 67. plass.

OL-plasser skal erobres

Ved siden av seilernes ambisjoner om gode plasseringer på egne vegne, representerer VM i Århus den første tildelingen av nasjonsplasser til OL i Tokyo i 2020. 40 prosent av OL-plassene skal deles ut, hvilket betyr følgende:

  • 10 av 25 plasser i RS:X for menn
  • 11 av 27 plasser i RS:X for damer
  • 14 av 35 plasser i Laser
  • 18 av 44 plasser i Laser Radial
  • 8 av 19 plasser i Finnjolle
  • 8 av 19 plasser i 49er
  • 8 av 21 plasser i 49er FX
  • 8 av 20 plasser i Nacra 17

Med dagens norske plasseringer så langt i VM, betyr det at Norge har OL-plasser i Laser Radial og Laser, men ikke i Finnjolle, 49er eller 49erFX. Brettseilerne og Nacra 17-seilerne har ikke startet sitt VM ennå.