En treningssamling utenom det vanlige

​DANS: Under treningsleiren på toppidrettsenteret helgen 26. og 27. januar vil det bli lagt vekt på dans og koordinasjon, og det kan man trenge i en 29er. (Foto: World Sailing).

Morten Jensen
25.01.2019
26. og 27. januar skal norske juniorseilere gjøre ting de sannsynligvis aldri har gjort før, og for første gang avholder seilere og padlere treningssamling i fellesskap.

​– Ja, dette tror jeg virkelig blir moro og nyttig! Vi blir 25 juniorseilere og 12 juniorpadlere på toppidrettsenteret i Oslo denne helgen, og vi har et annerledes og spennende program foran oss, sier Peer Moberg, som har ansvaret for det norske rekruttlandslaget.

– Det blir litt utholdenhetstrening, noen morsomme og annerledes utfordringer og litt kontorarbeid, oppsummerer han.

Hva kan du gjøre for laget?

Det siste vil handle om treningslære og ernæring, og så blir det en seanse om lagbygging.

– Da skal vi snakke om hva som skal til for å få et lag til å fungere, og det blir gruppearbeid der gruppene blant annet skal svare på spørsmålet: «Hva kan jeg bidra med for at laget mitt skal fungere?», forteller Moberg.

Dans og stup

I avdelingen for morsomme og annerledes utfordringer får juniorer besøk av en av danserne som tidligere har gjort seg bemerket i «Norske talenter». Da må seilere og padlere ut på dansegulvet og trene på koordinasjon. 

Dagen etter står stuping på programmet.

– Da vil de bli utfordret til å bryte noen barrierer gjennom blant annet å forsøke seg på salto fra stupebrettet.

God nytte av hverandre

Seilerne kommer fra hele landet – fra Ålesund til Fredrikstad – og de er i alderen fra 15 til 20 år.

– Jeg tror padlere og seilere, og da ikke minst brettseilerne, kan ha mye glede av hverandre – og ikke minst vil alle ha glede av å bli kjent med hverandre. Samlingen vil også gi seilerne kjennskap til toppidretssenteret, noe de også vil kunne ha mye glede av i fremtiden, sier Peer Moberg.

Trener mot VM

Sommerens store mål for juniorseilerne er World Sailings ungdom-VM i Gdynia i Polen i juli. Der stiller Norge som tittelforsvarere i de to 29er-klassene etter at Mathias Berthet/Alexander Franks-Penty og Pia Dahl Andersen/Nora Edland tok sine gullmedaljer i Corpus Christi i de to klassene.

– Jeg vil si at ungdom-VM er et av de flotteste og mest minnerike mesterskapene en seiler kan være med på. Hvert land stiller med kun en deltager i hver klasse, hvilket betyr at du møter de aller beste. I et slikt mesterskap blir du også kjent med seilere du senere vil møte gang på gang på regattabanen opp igjennom årene, sier Peer Mooberg.

Uttagning i to måneder

Norge tar sikte på å delta i både gutte- og jenteklassene i 29er, RS:X og Laser Radial – dersom seilerne også viser at de holder et akseptabelt, internasjonalt nivå.

–  Uttaksperioden er fra 1. april til 4. juni. Uttaket vil primært være basert på norgescupene i hver klasse. Alle enkeltresultater settes sammen til en serie (begge kjønn og utlendinger teller med). Følgende system for strykninger følges: 1 stryk ved 6 seilte seilaser, 2 stryk ved 11 seilte seilaser, 3 stryk ved 16 eller flere seilte seilaser, forklarer Per Christian Bordal i Norges Seilforbund.

– Men, sier han, – Andre prestasjoner eller hendelser kan også vurderes inn i det endelige uttaket – NSF er derfor ikke bundet til å følge NC-resultatene.

Svært god statistikk

Norge kan siden 2010 vise til åtte medaljer i ungdom-VM, hvorav fire av dem er i gull. I tillegg til de to gullene som ble vunnet i 2018, vant Tiril Bue gull i Laser Radial i 2011, mens Line Flem Høst fulgte opp med å vinne samme klasse i 2013. 

Mathias Berthet og Alexander Franks-Penty tok sølv i 29er for gutter i 2017, mens Line Flem Høst tok sin første medalje – i sølv – i 2012. 

Hermann Tomasgaard vant bronse i Laser Radial i 2012, mens tvillingene Tomas og Mads Mathisen kapret bronse i 29er for gutter i 2015.

I junior-VM legges alle resultatene sammen til en «Nations Cup», og i 2018 fikk Norge sin beste plassering noensinne med en 9. plass av 66 nasjoner.